Skytta Bygg fikk landemerket til å skinne igjen!

Skytta Bygg fikk landemerket til å skinne igjen!

Den verneverdige aviskiosken i Studenterlunden ved Eidsvollsplass ble i juni 2015 gjenåpnet med sitt opprinnelige utseende. Sammen med Byantikvaren i Oslo har Skytta Bygg restaurert dette som er sett på som et landemerke i Oslo. Kiosken ble oppført til 100-års jubileet til grunnloven i 1914. Året før bestemte Narvesens Kioskkompani seg for å oppføre nye kiosker langs Karl Johan, nå er det igjen Narvesen som huser den flotte aviskiosken. Eier av bygget er Oslo kommune.

 

Arkitekt Erik Glosimodt fikk i 1913 oppdrag med å tegne nye utgaven av kioskene, etter de tradisjonelle «tårnkioskene» ble byttet ut. Denne «nye» utgaven fikk utgaven «Centrum». Kioskutgaven ble oppført i tre utgaver; to i Studenterlunden, samt en ved Oslo domkirke. Narvesenkompaniets byggekomitè var begeistret og uttalte at; «især den ene er et meget godt arbeide, den er rolig likefrem og fin. I sin silhuett er den også ganske monomental».

 

Kiosken er utformet i nybarokk stil med mansardtak av kobber. Vinduene er i jugendstil med småruter øverst. Veggene har også 16 søyleimitasjoner med kapitelutskjæring i nybarokk. Opprinnelig utseende er nå tilbake, dette inkluderer fjerning av bakvegg som nå har fått tilbake vinduet som gjør at kiosken er mer innbydende.

 

Oppdraget er utført for Reitan Convenience Norge som eier Narvesen-kjeden, prosjektleder Adriane Qvistgaard.

 

Kilder: Oslo kommune, Byantikvaren